Logo
Facebook Icon

Historia

Bar Mewa powstał z pasji i potrzeby. Z pasji właścicieli- mieszkańców Helu do tradycyjnej kuchni Kaszub wydmowych, której głównymi bohaterami są ryby przyrządzane według przepisów przekazywanych z ust do ust oraz fantazji kucharzy. Mewa powstała również z potrzeby... Na początku lat 90-tych po likwidacji bram wjazdowych do Helu turyści zaczęli odwiedzać cypel półwyspu helskiego znacznie częściej niż dotychczas. Wczasowicze oprócz podziwiania walorów naturalnych oraz historycznych Helu potrzebowali miejsc, gdzie można zjeść smaczną rybę prosto od rybaka przyrządzoną zgodnie z lokalnymi gustami. Dlatego właśnie powstał bar Mewa.
W 1994 bar Mewa został otwarty. Był jednym z pierwszych lokali gastronomicznych w Helu. Mały drewniany domek stanął na bulwarze nadmorskim przy samej plaży i od samego początku prowadzony był ( i wciąż jest ) przez Panią Teresę. Menu przygotowane przez właścicieli zdradzało przesłanie przedsięwzięcia- ma być smacznie jak w domu.
Nowa era nastała dla Mewy w 2005 roku, kiedy po długich przygotowaniach nastąpiło otwarcie w nowej odsłonie. Bar Mewa znajduje się nadal w tym samym miejscu ale stary domek zastąpił nowy obiekt, w którym ze stolików na piętrze można podziwiać zatokę pucką. Zaaranżowany został również ogródek letni przed lokalem, aby móc smakować potrawy z nowego menu na świeżym powietrzu.

Lokalizacja

Bar gastronomiczny "Mewa"
Natalia Ignasiak
ul. Morska , 84-150 Hel

Kontakt

tel. 506 19 55 85
tel. 728 91 11 64
natalia.ignasiak@wp.pl

Media

  
Lokal przyjazny dzieciom - zabawki, przewijak, krzesełka
Rowerzyści mile widziani

Akceptujemy płatności kartą